×
4,5/5 van 125.106 beoordelingen

Begijnhof Oudenaarde

Begijnhof Oudenaarde Oudenaarde

Begijnhof Oudenaarde

In het schilderachtige stadje Oudenaarde in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen bevindt zich een verborgen parel die bezoekers mee terugneemt in de tijd: het Begijnhof van Oudenaarde. Dit betoverende oord van rust, hoewel geen UNESCO-werelderfgoed, is een beschermd monument dat een fascinerend inkijkje biedt in het leven van de begijnen, een semi-religieuze christelijke gemeenschap van vrouwen die hier vanaf de 14e eeuw woonden.

Een Wandeling door de Geschiedenis

De oorsprong van het Begijnhof van Oudenaarde gaat terug tot 1367, toen de eerste begijnen zich vestigden in een huis genaamd de Cluys achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk. In 1449 ruilden zij hun eigendommen voor meerdere huizen in het gebied bekend als Borch, wat leidde tot de oprichting van een klein begijnhof rond een rechthoekig binnenplein aan de linkeroever van de Schelde. Een belangrijke bouwfase in de 17e eeuw breidde het begijnhof uit, wat bijdroeg aan zijn charme en historische betekenis.

De Franse Revolutie bracht echter onrustige tijden, en in 1796 werd het begijnhof ontbonden. Pas in 1839 kregen de begijnen de controle terug, toen ze het eigendom kochten van de burgerlijke armenhuizenadministratie. Het terrein werd verder uitgebreid in het begin van de 20e eeuw, en in 1926 werd de V.Z.W. Begijnhof Oudenaarde opgericht, die het begijnhof tot op de dag van vandaag bezit. De laatste begijn overleed in 1960, en tegenwoordig wonen er oudere vrouwen die worden verzorgd door de Bernardinessen van Oudenaarde.

De Begijnhofkerk

Een van de meest opvallende kenmerken van het Begijnhof van Oudenaarde is de kerk, die gedeeltelijk is geïntegreerd in de omliggende gebouwen. Gebouwd in 1516, is deze oostwaarts gerichte hallenkerk voorzien van witgekalkte gevels onder een leien zadeldak, bekroond met een zeshoekige koperen klokkentoren. De laatgotische westgevel is versierd met een rechthoekige poort, een rondboognis met een beeld van Sint-Jozef, en een hoog spitsboogvenster met 19e-eeuws ijzerwerk.

Binnenin heeft de kerk een blauw geschilderd tongewelf en een bekleding uit 1977. Er zijn verschillende opmerkelijke kunstwerken te vinden, waaronder schilderijen van Sint-Theresia van Ávila en de Aanbidding der Wijzen uit 1654. De kerk bevat ook gipsen beelden van heiligen, een houten altaarstuk geschilderd om marmer te imiteren met een inscriptie uit 1713, en een Mariabeeld. De eiken communiebank en vier neogotische glas-in-loodramen in het koor dragen bij aan de serene schoonheid van de kerk. De vloer van het koor is ingelegd met zeven 18e-eeuwse grafstenen, wat een historische zwaarte toevoegt.

Speurtochten in Oudenaarde

Ontdek Oudenaarde met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Oudenaarde op een spannende en interactieve manier!

Tours

Het Poortgebouw

Bij het betreden van het begijnhof passeer je het poortgebouw, een rood geschilderde gevel met een boogpoort omlijst door barokke zandsteen met posten en een sluitsteen. Boven de poort bevindt zich een decoratieve aedicula met voluten, vazen en een nis met een beeld van Sint-Rochus, wat bijdraagt aan de charme van het poortgebouw. Gerestaureerd tussen 1969 en 1971 onder leiding van architect A. Cheyns, verwelkomt de gewelfde doorgang met gepleisterde bakstenen gewelven en sporen van het jaar 1666 bezoekers in de serene binnenplaats.

De Begijnhofhuizen

Het begijnhof bestaat uit meer dan dertig meestal witgekalkte huizen op grijs geschilderde sokkels, gerangschikt rond twee gedeeltelijk geplaveide en beplante binnenplaatsen. Deze twee- tot drie-traveeën tellende huizen van twee verdiepingen met zadeldaken (pannen daken) hebben rechthoekige of licht gebogen muuropeningen met kleine ramen, vaak met vernieuwde houten kozijnen. De huizen genummerd 1-4, deel van de zuidelijke gevelmuur, behoren tot de oudste en meest historisch significante. Huis nummer 1, ooit het huis van de kapelaan of geestelijk leider, werd in 1572 aan het begijnhof geschonken en heeft vernieuwde stenen raamkozijnen.

Huizen 5-7, gebouwd in een vergelijkbare stijl met dezelfde kroonlijsthoogte, dateren uit het begin van de 20e eeuw, terwijl huizen 8-9 een apart blok van twee huizen vormen met een doorlopend zadeldak en achtertuinen met vijf lindebomen. Huis nummer 9, het voormalige huis van de grootmeesteres, behoudt zijn rechthoekige ramen met sponningen en bewaarde vleugels.

De noordzijde van de binnenplaats bevat oudere begijnhofhuizen (nummers 23-28 en 30) uit de 17e eeuw, waarbij de gevel van huis nummer 25 is vernieuwd. De huizen genummerd 10-14 en 29, gebouwd in de 19e eeuw, hebben rondboogvensters en -deuren op de begane grond en rechthoekige ramen met kleine ruitjes op de bovenverdieping. Achter de huizen 26-28 werden na 1918 bakstenen huizen gebouwd.

De Neogotische Kapel

Een neogotische kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de 19e eeuw, vormt een erker op de muur van het begijnhof. De kapel heeft gevels met getrapte steunberen op de hoeken en spitsboogopeningen. Binnenin dient een houten altaar op zuilen met een gepleisterde Pietà uit de 19e eeuw als middelpunt.

Een bezoek aan het Begijnhof van Oudenaarde is als een stap in een serene, historische oase waar de tijd lijkt stil te staan. De vredige binnenplaatsen, de charmante huizen en de spirituele sfeer van de kerk en kapel maken het een onmisbare bestemming voor iedereen die het rijke culturele erfgoed van Oudenaarde wil verkennen. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een liefhebber van architectuur, of gewoon op zoek bent naar een rustige plek, het Begijnhof van Oudenaarde biedt een unieke en verrijkende ervaring.

Andere bezienswaardigheden in Oudenaarde

Speurtochten in Oudenaarde

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen