De kathedraal, plaatselijk bekend als de Cattedrale di Santa Maria Assunta, is de belangrijkste katholieke gebedsplaats in Rieti, Italië. Het fungeert als de duomo van de stad en de moederkerk van het gelijknamige bisdom. De kathedraal heeft ook de eretitel van basilica minor en staat vermeld als een nationaal monument van Italië. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege eeuwen van het christendom, staat de kathedraal als een getuigenis van het religieuze en culturele erfgoed van Rieti.
De verspreiding en vestiging van het christendom in de regio Rieti kan worden herleid tot de 2e en 3e eeuw. Het bestaan van het bisdom Rieti wordt voor het eerst gedocumenteerd aan het einde van de 5e eeuw. Hoewel de exacte datum waarop de lokale christelijke gemeenschap haar eerste kathedraal bouwde onbekend is, dateert de constructie van het oorspronkelijke gebouw minstens uit de 6e eeuw. De vroegste vermelding van de kathedraal is uit het jaar 598, toen bisschop Chrysantus van Spoleto door paus Gregorius de Grote werd opgedragen om de relikwieën van de martelaren Hermes, Hyacinthus en Maximus bij het doopvont van de kathedraal van Rieti te plaatsen.
In de 12e en 13e eeuw beleefde Rieti een periode van pracht en economische voorspoed en diende het vaak als pauselijke zetel. Verschillende pausen, waaronder Innocentius III, Honorius III, Gregorius IX, Nicolaas IV en Bonifatius VIII, verbleven in Rieti tijdens deze tijd. Als gevolg hiervan werd het oorspronkelijke vroegmiddeleeuwse gebouw volledig herbouwd in een grotere en modernere vorm.
De wederopbouw begon op 27 april 1109 onder toezicht van bisschop Benincasa. De crypte, of lagere basiliek, was het eerste deel dat werd voltooid en werd ingewijd op 1 september 1157 door bisschop Dodone van Rieti. De hoofdkathedraal werd ingewijd op 9 september 1225 door paus Honorius III. In 1253 werd de klokkentoren, ongeveer 39 meter hoog, opgericht door Lombardische meesters Pietro, Andrea en Enrico.
De aanwezigheid van het pauselijke hof in Rieti vereiste de bouw van het pauselijke paleis, gebouwd tussen 1283 en 1288 naast de kathedraal. De kathedraal was getuige van belangrijke historische gebeurtenissen, waaronder de heiligverklaringsmis van Sint Dominicus door paus Gregorius IX op 13 juli 1234 en de kroning van Karel II van Anjou als koning van Puglia, Sicilië en Jeruzalem door paus Nicolaas IV op 29 mei 1289.
Oorspronkelijk gebouwd in de Romaanse stijl, onderging de kathedraal verschillende wijzigingen in de daaropvolgende eeuwen, vooral in de interieurs, die werden getransformeerd om de barokstijl te weerspiegelen. In 1639 omlijstte kardinaal Gianfrancesco Guidi di Bagno, bisschop van Rieti, de kolommen die de beuken scheidden met grote rechthoekige pilasters, verbond ze met vijf bogen aan elke kant en bedekte het zichtbare balkenplafond van het middenschip met een gewelf.
In de 18e eeuw werden tien kapellen toegevoegd, waardoor het uiterlijk van de kathedraal veranderde. De aardbeving van oktober 1785 maakte de sloop van de apsis noodzakelijk, die werd herbouwd onder toezicht van bisschop Saverio Ermenegildo Marini. Architect Tommaso Bicciagli ontwierp de nieuwe apsis en koepel, gebouwd tussen 1794 en 1795. Het hoogaltaar en het priesterkoor werden ook opnieuw ontworpen, met een groot ciborium van de Romeinse kunstenaar Alessandro Cartoni.
Restauratiewerkzaamheden gingen door in de volgende episcopaten, waaronder de vervanging van de koorbanken van de kanunniken, de toevoeging van faux marmerdecoraties in de apsis en de fresco's van de apsismuren door Pietro Paoletti in 1828. De vloer van de kathedraal werd in 1851 opnieuw gelegd door architect Luigi Cleomene Petrini, waarbij het 13e-eeuwse Cosmateske plaveisel werd vervangen door marmeren tegels.
Tussen de jaren 1920 en 1930 werden aanzienlijke restauratie-inspanningen onder leiding van Francesco Palmegiani gedaan om het oorspronkelijke Romaanse uiterlijk van de kathedraal te herstellen. Het 18e-eeuwse raam en het pleisterwerk dat de stenen muren bedekte, werden van de gevel verwijderd, en de 17e-eeuwse fresco's in de lagere basiliek werden vernietigd.
De gevel van de kathedraal, oorspronkelijk onvolledig, werd in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd in de Romaanse stijl. Het bovenste deel is versierd met hangende bogen en drie lichtjes uitlopende enkelvoudige lancetvensters. Het voorplein is bedekt door een portiek, toegevoegd in 1458, die toegang geeft tot de drie ingangen van de kathedraal, de doopkapel en de klokkentoren. Het centrale portaal, versierd met bloem- en diermotieven, is een van de meest verfijnde werken van de kathedraal.
De Romaanse klokkentoren, ongeveer 39 meter hoog, heeft twee niveaus van gekoppelde tweelichtvensters die uitkijken op de klokkenkamer. De portiek herbergt ook het grafmonument van kardinaal Angelo Capranica, die een belangrijke rol speelde bij de bouw van de portiek. De binnenmuur van de toren bevat een vervaagde fresco van Marcantonio Aquili, ter herdenking van een wonderbaarlijke gebeurtenis in 1459.
De doopkapel van San Giovanni in Fonte, grenzend aan de zuidkant van de kathedraal, is verbonden door de portiek. Het rechthoekige gebouw heeft elegante kruisgewelven en vier zijnissen, waarvan er twee zijn versierd met laat 15e-eeuwse fresco's. Het centrale marmeren doopvont, versierd met de insignes van bisschop Capranica en rijke decoratieve elementen, is een hoogtepunt. De doopkapel herbergt het Museum van de Schat van de Kathedraal, dat deel uitmaakt van de tentoonstellingsroute van het Diocesaan Museum.
Binnen kunnen bezoekers fresco's bewonderen van Domenico Papa, een 15e-eeuws marmeren doopvont, een 13e-eeuws fresco van Christus Zegenend en verschillende beelden en altaarstukken uit verschillende periodes.
De kathedraal van Santa Maria Assunta in Rieti is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een historisch monument dat het verhaal vertelt van de religieuze en culturele evolutie van de stad. De architectonische pracht en rijke geschiedenis maken het een must-see bestemming voor iedereen die het hart van Italië verkent.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen