In het pittoreske stadje Straubing, gelegen in de schilderachtige regio Beieren in Duitsland, bevindt zich een verborgen parel die onderwijs, duurzaamheid en interactieve plezier op briljante wijze combineert—het NAWAREUM. Dit innovatieve museum richt zich op de thema's duurzaamheid, klimaatverandering, hernieuwbare grondstoffen en hernieuwbare energieën, en biedt een unieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.
De naam NAWAREUM staat voor Hernieuwbare Grondstoffen en Hernieuwbare Energieën in het Museum, en doet zijn naam eer aan. Dit museum gaat niet alleen over passieve observatie; het is een hands-on ervaring die bezoekers aanmoedigt om actief met de tentoonstellingen bezig te zijn. Het NAWAREUM maakt deel uit van het Technologie- en Ondersteuningscentrum in het Competentiecentrum voor Hernieuwbare Grondstoffen, een onderzoeksinstelling van de Vrijstaat Beieren.
De permanente tentoonstelling in het NAWAREUM bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder klimaatverandering, aardgeschiedenis, planten, voeding, hernieuwbare grondstoffen en hernieuwbare energieën. Het museum hanteert een didactische benadering die verder gaat dan het simpelweg presenteren van feiten via teksten en afbeeldingen. In plaats daarvan streeft het ernaar om verbindingen tastbaar te maken door middel van multisensorische tentoonstellingen en experimenten. Bezoekers kunnen tactiele en interactieve tentoonstellingen verkennen, informatieve films bekijken en deelnemen aan zowel digitale als analoge spellen.
De inhoud van de tentoonstelling is ontworpen voor volwassenen en tieners van 12 jaar en ouder, maar er zijn ook speciaal gemarkeerde stations voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Alle teksten zijn beschikbaar in zowel Duits als Engels, en de videostations bieden ook een versie in Duitse Gebarentaal, wat zorgt voor toegankelijkheid voor alle bezoekers.
Een van de opvallende interactieve stations is de bestuurbare watercyclus-tentoonstelling, met verschillende soorten waterkrachtcentrales. Bezoekers kunnen ook experimenteren met een windtunnel, waar ze miniatuur windturbines kunnen samenstellen en hun efficiëntie kunnen testen. De meeste tentoonstellingsruimtes zijn uitgerust met touchscreens die video's, aanvullende informatie of quizzen bieden. Er zijn ook twee hybride speeltafels waar museumgasten in kleine groepen kunnen samenwerken. In een spel moeten spelers een eiland van verschillende soorten hernieuwbare energie voorzien, waarbij ze de optimale energiebronnen voor verschillende locaties vinden. In het andere spel nemen deelnemers de rol aan van boeren die hun velden beheren terwijl ze een evenwicht vinden tussen biodiversiteit en economische levensvatbaarheid.
Een uniek kenmerk van het NAWAREUM is de Herbar Muur, die meer dan 80 gedroogde plantensoorten toont, allemaal hernieuwbare grondstoffen. Het herbarium is verdeeld in verschillende groepen: bomen, kleurplanten, energieplanten, zetmeelplanten, textielplanten, geneeskrachtige planten en specerijplanten. Bezoekers kunnen meer leren over elke plant met behulp van tablets, ze filteren op categorieën en foto's bekijken van levende exemplaren en hun toepassingen.
De tuin van het NAWAREUM is een integraal onderdeel van het algehele concept van het museum. Hij is altijd vrij toegankelijk, met rolstoelvriendelijke paden. De tuin is ontworpen met meerdere doelen voor ogen: hij toont hernieuwbare grondstoffen die in de permanente tentoonstelling worden behandeld in het echt en door de wisselende seizoenen; hij is bedoeld om voedsel en habitat te bieden voor stedelijke wilde dieren, waardoor de biodiversiteit toeneemt; en hij dient als een natuurlijke oase voor ontspanning voor zowel museumgasten als de lokale bevolking.
Het gebouw zelf is de grootste tentoonstelling in het NAWAREUM en biedt bezoekers inspiratie voor duurzame bouwprojecten. De Staatliche Bauamt Passau trad op als ontwikkelaar, met als doel de eisen van een museumgebouw te combineren met de energienormen van een passief huis. De constructie maakt voornamelijk gebruik van hernieuwbare grondstoffen om de CO2-uitstoot van het project te minimaliseren. Terwijl de productie van beton grote hoeveelheden CO2 uitstoot, absorbeert hout CO2 uit de lucht tijdens de groei, waardoor het fungeert als een langdurige koolstofput. Daarom is het museum gebouwd in massief hout, behalve de fundering en trappenhuizen.
De verwarming en koeling van het gebouw worden verzorgd door 40 geothermische sondes die zijn aangesloten op een warmtepompsysteem, samen met 130 vierkante meter zonnecollectoren op het dak, die zowel kunnen verwarmen als koelen met een adiabatisch koelsysteem. Een 270 vierkante meter groot fotovoltaïsch systeem op het dak wekt elektriciteit op, waardoor het grootste deel van de energiebehoefte van het gebouw wordt gedekt met hernieuwbare energie. Eventuele aanvullende benodigde elektriciteit of warmte wordt ook uit hernieuwbare bronnen gehaald, waardoor ongeveer 83 ton CO2 per jaar wordt bespaard in vergelijking met de conventionele energiemix. Het gebouw voldoet aan de passiefhuisstandaard, met effectieve isolatie van de buitenmuren, vloer en dak, driedubbele beglazing en moderne ventilatietechnologie met warmteterugwinning.
De zuidgevel van het gebouw is versierd met 79 vrijstaande larikstronken, een geschenk van de Bayerische Staatsforsten uit het nabijgelegen Bodenmais. De stammen symboliseren een laan langs de glazen gevel en een bosopen plek voor de hoofdingang, waarmee het thema van hernieuwbare grondstoffen extern wordt overgebracht.
Als onderdeel van het bouwproject stelde de Vrijstaat Beieren €120.000 beschikbaar voor kunst in het gebouw. De kunstenaar Tom Kristen won een openbare wedstrijd met zijn kunstwerk Wave, bestaande uit 900 gerecyclede flessen die hij zelf verzamelde en integreerde in een complex lichtkunstwerk. Ongeveer 20 procent van de flessen is voorzien van termen uit verschillende citaten over milieubescherming en duurzaamheid, waarmee de kijkers worden aangemoedigd om hun eigen definities en waarden toe te voegen, volgens de kunstenaar.
NAWAREUM organiseert regelmatig rondleidingen, workshops, lezingen, voorleesavonden, discussies en concerten. Een uniek kenmerk is de maandelijkse evenementserie genaamd TauschBar. Op de eerste donderdag van elke maand worden verschillende items uitgewisseld, zoals kleding, boeken, zaden en planten of keukenspullen. Deelname is gratis en de serie volgt het principe dat het duurzamer is om items uit te wisselen en opnieuw te gebruiken in plaats van ze weg te gooien en nieuwe te kopen, wat bijdraagt aan afvalreductie en duurzaam verbruik.
Samenvattend is het NAWAREUM in Straubing niet zomaar een museum; het is een educatief en recreatief centrum dat bezoekers inspireert om na te denken over duurzaamheid en hernieuwbare grondstoffen op een leuke en interactieve manier. Of je nu een lokale bewoner bent of een toerist, een bezoek aan NAWAREUM belooft een rijke en boeiende ervaring die je een dieper begrip en waardering voor onze planeet en de inspanningen om deze te beschermen zal geven.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen