De Heiligenkreuzkirche, lokaal bekend als Heiligenkreuzkirche Villach, is een prachtig voorbeeld van laat-barokke architectuur in het charmante stadje Villach, Oostenrijk. Deze rooms-katholieke parochie- en bedevaartkerk staat trots aan de zuidelijke oever van de Drava in de wijk Perau, een getuigenis van eeuwen van geloof, kunst en geschiedenis.
De oorsprong van de Heiligenkreuzkirche gaat terug tot de 8e eeuw, met de eerste vermelding van een kerk gewijd aan St. Peter in Perau in 1233. Deze vroege kerk bevond zich dichter bij de Drava. In 1244 werd de kerk overgedragen aan het Katharinenspital en verheven tot parochiekerk. Tegen 1280 werden de St. Peter's Kerk en het Katharinenspital opgenomen in de Abdij van Griffen.
De legende achter de oprichting van de bedevaartkerk vertelt over een kruisbeeld dat wonderbaarlijk uit een nabijgelegen muur groeide, waardoor Perau in de 18e eeuw een bedevaartsoord werd. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1726 en 1738, naar ontwerpen van Hans Eder, die ook verschillende andere kapellen ontwierp. De kerk werd ingewijd in 1744 en officieel gewijd in 1751 door de eerste aartsbisschop van Gorizia, Carl Michael Graaf Attems. De bijbehorende Heiligenkreuzkapel werd gebouwd in 1771 en ingewijd in 1774. De parochierechten werden in 1783 overgedragen aan de nieuwe kerk en de oude St. Peter's Kerk werd in 1809 afgebroken.
De Heiligenkreuzkirche is gebouwd in de vorm van een kruis, met een slanke centrale koepel boven het kruispunt, ondersteund door een achthoekige trommel en lantaarn. De twee drie verdiepingen tellende geveltorens zijn versierd met pilasters en kroonlijsten, elk met nissen met beelden en raamopeningen. De kapitelen van de pilasters veranderen van Toscaans naar Ionisch naar Korinthisch naarmate ze omhoog gaan. De torens worden bekroond met hoge ui-vormige koepels, wat bijdraagt aan de barokke charme van de kerk.
De oudste klok, gegoten in 1728 door Andreas Röder, voegt een historisch tintje toe aan de auditieve ervaring van de kerk. In 1964 werden de 900 kg zware Kreuzglocke (Kruisklok) en de 368 kg zware Petrusglocke (Petrusklok) toegevoegd. De nissen in de torens bevatten beelden van heiligen, waaronder St. Benedictus of St. Franciscus van Assisi, St. Johannes de Doper, St. Ulrich, St. Ferdinand van Castilië, St. Helena en St. Antonius van Padua.
De gevel tussen de torens heeft een rechthoekige portiek boven de ingang, bekroond met een Ecce Homo-groep. De centrale gevel wordt bekroond met een aedicula met een beeld van Christus de Koning, gemaakt door Jacob Campidell in 1929. Onder de portiek voegt een levendige afbeelding van de Beschuldiging van Christus, geschilderd in de eerste helft van de 19e eeuw, een artistieke allure toe aan de kerk.
Speurtochten in Villach
Ontdek Villach met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Villach op een spannende en interactieve manier!
Het interieur van de Heiligenkreuzkirche is even indrukwekkend. Het anderhalve traveeën lange schip leidt naar het kruispunt en het transept, elk met halfronde apsissen. Het twee traveeën lange koor eindigt in een apsis, geflankeerd door vierkante bijgebouwen met oratoria op de bovenverdieping. De muren zijn voorzien van pilasters met sierlijke kapitelen en een sterk uitstekende kroonlijst met segmentboogvensters erboven.
Onder het licht gebogen orgelbalkon hangt een schilderij, gesigneerd F. P. 1743, dat de Verdrijving van de Geldwisselaars uit de Tempel uitbeeldt, wat een historische dimensie toevoegt aan de decoratie van de kerk.
De gewelven van de kerk zijn versierd met fresco's, gemaakt in 1960 door Fritz Fröhlich in een laat-expressionistische stijl. De koepel toont het apocalyptische Lam met de 24 Oudsten, terwijl de pendentieven heiligen Helena, Bernard, Longinus en Jozef van Arimathea afbeelden. De fresco's in het koor richten zich op de Opstanding van Christus, geflankeerd door engelen met de instrumenten van de Passie.
De zijapsissen tonen afbeeldingen van St. Rupert en St. Modestus, en de Tenhemelopneming van Maria. Boven het orgel wordt St. Cecilia afgebeeld, wat een muzikaal tintje geeft aan het artistieke verhaal van de kerk.
Het meubilair van de kerk dateert uit het tweede kwart van de 18e eeuw, met beelden van Joseph Mayer. Het monumentale hoogaltaar, met zijn zijportalen en verhoogde predella, vult het koor met zijn grootsheid. De centrale nis herbergt een kruisigingsgroep, geflankeerd door beelden van St. Norbert en St. Augustinus. De oorspronkelijke ivoorkleurige beelden van het altaar werden in 1871 opnieuw geschilderd met kleurrijke, gouden en zilveren accenten.
Het Weenalaar in het noordelijke transept heeft een schilderij van de Rouw om Christus, toegeschreven aan de volgelingen van Franz Anton Maulbertsch. Het altaar wordt geflankeerd door beelden van de jezuïetenheiligen Aloysius Gonzaga en Stanislaus Kostka. Het bovenste schilderij toont St. Jozef in een volksstijl.
Het zuidelijke zijaltaar toont een schilderij van de Goede Dief, ook uit de school van Maulbertsch, geflankeerd door beelden van St. Petrus en Maria Magdalena. Het bovenste schilderij toont een knielende koning, die St. Franciscus Borgia of een koning uit het Oude Testament zou kunnen zijn.
Onder het orgelbalkon staat een klein Magdalene-altaar uit de 17e eeuw, verkregen uit de Oberwollanig-kerk in 1959/61. Het hoofdschilderij toont een buste van Maria Magdalena, met een bovenste schilderij van de Madonna en Kind. Het altaar wordt bekroond met een medaillon met het IHS-monogram.
De preekstoel, daterend uit het derde kwart van de 18e eeuw, heeft figuren van de vier evangelisten op de uitsteeksels. De klankbord is versierd met vrouwelijke figuren die de christelijke deugden Geloof, Hoop en Liefde symboliseren. De volute van de preekstoel wordt bekroond met een beeld van Mozes met de Stenen Tafelen. Het reliëf op de achterkant van de preekstoel toont Christus als de Goede Herder.
Rechts onder het orgelbalkon bevindt zich de ingang van de Heiligenkreuzkapel, met zijn geschilderde stucwerkframes die de Heilige Drie-eenheid, de Opstanding en de Hemelvaart uitbeelden. De muren zijn voorzien van consolefiguren van de heiligen Jozef, Jan Nepomuk en Antonius van Padua, samen met 19e-eeuwse votiefbeelden.
De aangrenzende Heiligenkreuzkapel is een smalle, eenbeukige kapel met twee traveeën en een verzonken westkoor. De kapel heeft een laag tongewelf met dwarsribben. De smalle muurpilaren hebben versierde kapitelen en een licht uitstekende kroonlijst. De geschilderde stucwerkframes op het plafond tonen scènes uit het leven van Maria, waaronder de Presentatie, Aankondiging, Huwelijk, Bezoek en Tenhemelopneming.
Het orgel, gebouwd tussen 1865 en 1868 door Josef Grafenauer, werd in 1876 uitgebreid en kreeg in 1906 een nieuwe vrijstaande console. Gerestaureerd in 2003 door Bernhard Ottitsch, heeft het orgel een nieuwe tinnen pijpengevel en is het teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Het orgel heeft 17 registers op twee manualen en een pedaal, met volledig mechanische actie.
De Heiligenkreuzkirche in Villach is niet alleen een plaats van aanbidding,
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.