TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Kathedraal van Lecce

Kathedraal van Lecce Lecce

Kathedraal van Lecce

De kathedraal van Lecce, lokaal bekend als Duomo di Lecce, staat trots in het hart van Lecce, Italië, op het schilderachtige Piazza del Duomo. Dit architectonische meesterwerk getuigt van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio en biedt bezoekers een blik op de barokke pracht die een groot deel van het historische centrum van Lecce kenmerkt.

De Geschiedenis van de Kathedraal van Lecce

De oorsprong van de kathedraal van Lecce gaat terug tot de 12e eeuw, toen de eerste kathedraal werd gebouwd door bisschop Formoso Lubelli in 1144. Deze oorspronkelijke structuur onderging door de eeuwen heen aanzienlijke veranderingen. In 1230 leidde bisschop Roberto Voltorico een renovatie die de kathedraal in Romaanse stijl herbouwde. Echter, halverwege de 17e eeuw kreeg de kathedraal van Lecce zijn meest ingrijpende metamorfose. Onder leiding van bisschop Luigi Pappacoda werd de beroemde architect Giuseppe Zimbalo, liefkozend bekend als lo Zingarello, aangesteld om de kathedraal in barokstijl te herbouwen. De eerste steen werd gelegd op 1 januari 1659 en de bouw ging door tot de kathedraal plechtig werd ingewijd in 1670.

Het Verkennen van de Buitenkant

De buitenkant van de kathedraal van Lecce is een studie in contrasten en barokke elegantie. De kathedraal heeft twee gevels, elk met zijn eigen charme. De hoofdgevel, links van het Episcopio, is relatief eenvoudig in decoratieve elementen. Het is versierd met beelden van de heiligen Petrus en Paulus, Sint Gennaro en Sint Louis van Toulouse, geplaatst in grote nissen. De opstelling van gegroefde pilasters hint naar de driebeukige structuur van de kathedraal.

De noordelijke gevel is echter een heel ander verhaal. Het is een weelderige en uitbundige vertoning van barokke kunst ontworpen om een dramatische ingang te creëren voor degenen die de kathedraal vanuit het plein naderen. Deze gevel is verdeeld in vijf secties door gegroefde pilasters en kolommen. De eerste laag heeft een groot portaal geflankeerd door beelden van de heiligen Justus en Fortunatus. Daarboven leidt een uitgebreide balustrade, afgewisseld met kolommen en pilasters, het oog naar het centrale beeld van Sint Orontius, hoog boven de gevel uittorenend.

De Klokkentoren

De klokkentoren van de kathedraal van Lecce, een iconisch kenmerk van de skyline, werd tussen 1661 en 1682 gebouwd door Giuseppe Zimbalo, ter vervanging van een eerdere Normandische toren die was ingestort. Deze vijflaagse structuur wordt bekroond met een achthoekige koepel versierd met majolicategels en een beeld van Sint Orontius. De toren, met een hoogte van 70 meter, biedt adembenemende uitzichten op de Adriatische Zee en, op heldere dagen, zelfs de verre bergen van Albanië. Intrigerend genoeg helt de toren iets naar links, als gevolg van lichte verzakkingen in de fundering.

Binnen in de Kathedraal van Lecce

Het betreden van de kathedraal van Lecce is als het binnengaan van een schatkamer vol barokke kunst en architectuur. Het interieur, ontworpen in de vorm van een Latijns kruis, heeft drie beuken gescheiden door pilasters met halfkolommen. Het centrale schip en het transept zijn versierd met een houten cassetteplafond, daterend uit 1685, waarin schilderijen van Giuseppe da Brindisi te zien zijn die scènes uitbeelden zoals de Prediking van Sint Orontius, Bescherming tegen de Pest, het Martelaarschap van Sint Orontius en het Laatste Avondmaal.

De kathedraal herbergt twaalf zijaltaren, naast het hoofdaltaar, elk gewijd aan verschillende heiligen en religieuze gebeurtenissen. Opmerkelijke altaren omvatten die gewijd aan Sint Johannes de Doper, de Geboorte, het Martelaarschap van Sint Justus, Sint Antonius van Padua, de Onbevlekte Maagd, Sint Filippus Neri, het Kruis en het Sacrament, Sint Orontius, Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, Sint Justus, Sint Carolus Borromeus en Sint Andreas de Apostel. Het hoofdaltaar, vervaardigd uit marmer en verguld brons, werd ingewijd in 1757 en bevat schilderijen van Oronzo Tiso.

De Crypte

Onder de kathedraal ligt een fascinerende crypte die dateert uit de 12e eeuw en in de 16e eeuw werd aangepast met barokke toevoegingen. Deze crypte heeft een langwerpige ruimte met twee barokke kapellen versierd met schilderijen en een lange gang ondersteund door tweeënnegentig kolommen met rijkelijk gedecoreerde kapitelen. Na decennia gesloten te zijn geweest, werd de crypte in 2017 heropend na uitgebreide restauratiewerkzaamheden, waarbij intrigerende archeologische ontdekkingen werden gedaan, waaronder een mogelijke putridarium eronder.

De Orgel

De kathedraal van Lecce herbergt twee prachtige pijporgels. Het hoofdorgel, gelegen op een houten galerij in de tegengevel, werd in 1913 gebouwd door Pacifico Inzoli en heeft verschillende restauraties ondergaan. Het beschikt over 42 registers en 3.205 pijpen, met een console die twee klavieren en een pedaalbord biedt. Het tweede orgel, een positief orgel gebouwd door Saverio Anselmi Tamburini in 1989, bevindt zich in het linker transept en heeft een mechanische transmissie met zeven registers.

Samenvattend is de kathedraal van Lecce niet alleen een plaats van aanbidding, maar een levend museum van barokke kunst en architectuur. De rijke geschiedenis, prachtige gevels en weelderige interieur maken het een must-see bestemming voor iedereen die de betoverende stad Lecce verkent. Of je nu een kunstliefhebber, een geschiedenisliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, de kathedraal van Lecce belooft een onvergetelijke ervaring die je in verwondering achterlaat over zijn tijdloze schoonheid.

Andere bezienswaardigheden in Lecce

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen